Skorzystaj z DARMOWEJ konsultacji z dietetykiem i wybierz dietę idealnie dopasowaną do Twoich Celów!

Zadzwoń teraz!

porady dietetykaJak wybrać kaloryczność?

Każdy organizm ma określone zapotrzebowanie energetyczne. Aby sprawie i zdrowo funkcjonował, każdego dnia powinien mieć zapewnione posiłki o odpowiedniej kaloryczności. Dostarczone kalorie są zamieniane w energię niezbędną do życia i funkcjonowania. Wybierając kaloryczność diety, trzeba pamiętać, że każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę takie parametry jak: wiek, płeć, wzrost, aktualna masa ciała, tryb pracy oraz dodatkowe aktywności.

Bardzo ważny jest również cel, czyli to, co chcemy osiągnąć. Inna kaloryczność będzie odpowiednia dla osoby, która chce zrzucić kilka zbędnych kilogramów, inna dla osoby, która na celu ma przytyć, a jeszcze inna dla sportowca.

Jeśli nasze wskazówki nie pomogły Ci podjąć ostatecznej decyzji, zgłoś się do naszego dietetyka, a on pomoże Ci dobrać najlepszą dla Ciebie dietę, dostosowaną do potrzeb Twojego organizmu.

dietetykPiramida zdrowego żywienia
i aktywności fizycznej

Co to jest piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej?
Jest to jak najprostsze i jak najkrótsze ogólne przedstawienie kompleksowej idei żywienia, której realizacja daje szansę na zdrowe, długie życie oraz zachowanie sprawności intelektualnej i fizycznej do późnych lat życia.

Jak rozumieć / czytać piramidę?
Piramida to graficzny opis odpowiednich proporcji różnych, niezbędnych w codziennej diecie, grup produktów spożywczych. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności.

Do kogo kierowana jest piramida?
Piramida kierowana jest do osób zdrowych w celu zachowania dobrego stanu zdrowia. Należy pamiętać, że w przypadku współistnienia chorób cywilizacyjnych (typu otyłość, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie, osteoporoza) konieczna może być modyfikacja proponowanych zaleceń w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem. W wielu przypadkach ww. chorób stosowanie się do podanych w piramidzie zasad może zahamować rozwój tych chorób w ich pierwszej fazie.

piramida zywieniowa zdrowego zywienia

dietetykPodstawowe zasady zdrowego odżywania

  • regularność posiłków – najlepiej 4-5 posiłków co około 3 godziny
  • brak pojadania pomiędzy posiłkami
  • menu oparte na odpowiednich proporcjach białek, tłuszczy i węglowodanów
  • spożycie pożywnego, pełnowartościowego śniadania 0,5-1 h po przebudzeniu
  • spożycie kolacji na około 2-3 h przed snem
  • warzywa i owoce jako podstawa diety
  • ograniczenie cukru i soli
  • wybór produktów świeżych, wysokiej jakości i ograniczanie produktów wysoko przetworzonych
  • uzupełnianie wody w ilości około 2 l dziennie
  • ograniczanie alkoholu
  • łączenie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej
  • aktywność fizyczna – zaleca się co najmniej 30 minut ruchu każdego dnia

ALERGENY

Nasze diety zawierają alergeny pokarmowe z poniższej listy lub mogą zawierać ich śladowe ilości.

Lista alergenów zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (archaidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne